Kastrering & P-piller

Här kan du läsa om följande:

Kastrering av hankatter 

Kastrering av honkatter 

P-piller/P-spruta

Kastrering

När en katt kastreras opereras könskörtlarna helt enkelt bort. Efter kastreringen är katten 
både steril och totalt ointresserad av könsliv.

Kastrering av hankatter

Hankatten bör kastreras om man inte vill ha honom som avelshane (uppfödningshane), för kastreringen minskar slagsmål, oplanerade kullar och sätter stop för den obehagliga lukten av hankattens urinlukt.

Hankatten kan kastreras från ca:10 månaders ålder och man bör inte kastrera yngre hanar för att deras penis inte ännu hunnit bli fullt utvecklad och en för tidig kastrering kan därför orsaka urinvägsbesvär.

Kastreringen är en ofarlig och smärtfri operation som utförs under bedövning eller sövning och man bör inte ge katten mat eller dryck några timmar före operationen. Under själva operationen  tvättas och rakas pungen och testiklarna tas bort med två små snitt och det hela är över på ca: 10 minuter. Man får oftast med sig katten hem samma dag, efter att den vaknat upp ordentligt. Väl hemma bör man låta katten få vila sig och ge den värme, lättare måltider och kela med den mycket. Katten kommer att vara rätt "groggy" när den kommer hem, som vi människor efter sövning.

Så här groggy var lilla Micke efter kastreringen.(Han somnade i den här ställningen!)

Kastrering av honkatt

Om man inte tänkt skaffa ungar med sin honkatt bör man absolut kastrera den, för annars är det väldigt grymt. Om man låter en honkatt löpa månad efter månad utan att den få para sig riskerar hon att få livmodersinfektion och cancer när hon blir äldre. Hon kan även bli väldigt frustrerad och nervös och kan magra betydligt.

Honkatter kan kastreras från att de är 6-8 månader gamla, när de blivit fullt könsmogna och genomgått en riktig löpperiod. Kastreringen av honkatter är något större ingrepp än vad kastrering av hankatter är.

Man bör inte ge honkatten någon mat eller dryck på några timmar innan operationen.  Operationen utförs under narkos och består av att båda äggstockarna och livmodern avlägsnas och operationen brukar inte ge några tråkiga bieffekter. De stygn som sys vid kastrering av honkatten brukar vara av sådant material att de smälter, så att man slipper åka tillbaka till veterinären och ta bort stygnen.

Oftast får även honkatten åka hem samma dag, efter att den vaknat upp ordentligt.
När man fått hem katten bör man låta den få vila sig och ge den värme, lättare måltider och kela med den mycket. 

P-piller/spruta

Om man inte gärna vill kastrera honkatten, bara göra den tillfälligt ofruktsam, kan hormonbehandling  vara ett bra alternativ. Om man vill använda honan till avel lite senare.

Man kan göra detta genom att ge katten en långtidsverkande spruta eller p-piller. Men nackdelen med dessa är att de har tråkiga bieffekter som slöhet, irritation, ökad aptit och fetma. De innebär också en risk för livmodersinflammation, speciellt efter lång tids användning.


 

 

Startsidan  Kattens historia  Kattens byggnad  Kattens sinnesorgan  Kattens livslängd  Parning/Dräktighet Kastrering/P-piller  Varför spinner den??  Att tänka på  Bra länkar  Söta bilder...