Kattens parning & dräktighet

Här kan du läsa om katters förspel, om parningen, dräktigheten och om själva förlossningen..

Kattens löpning uppträder vid olika tider beroende på klimatet. I Mellaneuropa är parningstiderna för huskatter i februari, juni och oktober och i Nordeuropa på våren och hösten.

Okastrerade katter löper väldigt olika, vissa katter löper två eller tre gånger om året i fem till åtta dagar och vissa löper med 2-3 veckors mellanrum året runt. Om inte katten blir parad kan den löpa i upp till två, tre veckor!

Förspelet

Fastän honan är beredd att para sig visar hon oftast ett rituellt avståndstagande från hanen och stöter bort hans uppvaktning med spottande och klösande. Hanen brukar ta det hela med ro och drar sig tillbaka en stund och fortsätter om en stund. Han försöker förföra honan med lockrop (ett slags jamande), som han bönfaller honan med. 

Till slut ger honan efter och rullar sig och spinner inför sin friare, vilket är signalen att parningen kan börja. 

Parningen

Honan intar en karaktärisk, hukande ställning med höjd bakdel, trampar med bakbenen och lägger svansen åt sidan. Hanen biter sedan tag i hennes nackskinn och så snart hanens penis är inne i slidan avges sädesvätskan och honan skriker till. Då kliver hanen av och intar en plats på litet avstånd, där han iaktar honan.

Efter parningsceremonin börjar honan rulla sig, gnida sig mot golvet och vällustigt sträcka på sig med spretande tår och klor. Och efter 5-15 minuter kan parningsceremonin börja om igen och upprepas många gånger under löptiden.

                              Så här vild (nästan..) kan honkatten bli vid löpingen !

 

Dräktighet

En lyckad parning märks först efter tre veckor och tecken på detta är att:

Spenarna blir skära, sväller upp och blir fastare
Honan ökar i vikt, ca 1-2 kg
Honan får ökat matbehov
Honan får spänd buk (man får absolut inte trycka och känna efter fostren, de kan skadas)
Katten får beteendeförändringar, den blir grinig mot andra katter osv.

I genomsnitt är katten dräktig i 65 dagar, men födseln kan ske en vecka tidigare eller senare. 
Man beräknar förlossningsdatum från 1:a parningsdagen och lägger till 63 dagar.
Om man inte vet när parningen skett kan man räkna med att förlossningen sker ungefär sex veckor efter att spenarna blivit skära.

Förlossningen

De kattungar som föds före det 60:e dygnet brukar vara döda och födseln betraktas som ett missfall. De kattungar som föds efter 70 dygn är ofta större än normalt och har långa klor. Honan har ofta svårt att föda fram "sena" kattungar, så man bör ta till hjälp av veterinär om värkarbetet och förlossningen inte kommit igång efter 70 dagar.

När värkarna börjar söker honan upp den plats hon tidigare valt för förlossningen för att föda sina ungar. Öppningsskedet vid förlossningen kan vara i upp till sex timmar och det börjar då cervix (slidöppningen) vidgar och fosterhinnor tränger fram. Katten börjar andas hastigare, flämtar med öppen mun, spinner och har ett koncentrerat och något frånvarande uttryck i ansiktet. Hon byter ibland ställning och slickar sig där bak och kan morra till vid en värk, men är oftast lugn.

Utdrivningsstadiet är förlossningens nästa stadie och det brukar vara omkring 10-30 minuter, men bör inte ta längre än 90 minuter. Snart kommer en grumlig, grå blåsa från slidöppningen, som är de hinnor som omger fostret. Värkarna minskar till var 15-30 sekund och med några sista krystvärkar driver honan ut kattungen. Så här håller hon på tills alla ungar är födda.

 

 

Startsidan  Kattens historia  Kattens byggnad  Kattens sinnesorgan  Kattens livslängd  Parning/Dräktighet Kastrering/P-piller  Varför spinner den??  Att tänka på  Bra länkar  Söta bilder...