Att tänka på & lite tips....

När man tänker skaffa sig en liten söt katt är det mycket man måste tänka på och här är en liten lista på olika saker man bör tänka på innan man skaffar sig en liten misse:

Tid och omtanke till katten (ansvar)

Vilken ras och vilket pris

Hur många katter man vill ha

Bor man i lägenhet eller hus

Vaccinationer

Läsa böcker och samla fakta

Försäkring

Semester

Läs igenom checklistan och om lite olika tips lite längre ner på sidan....

När man tänker skaffa katt ska man tänka igenom det och planera noga, för det är mycket att tänka på. 
Det är ett stort ansvar och katten blir en familjemedlem som behöver mycket tid och omtanke. Katten behöver människans stöd för att må bra och dagliga "pratstunder" och lekstunder betyder mycket för den. 
Det tar lite tid att lära känna sin katts personlighet och vad den gillar och  inte gillar att göra och äta. Man får prova sig fram och till slut lär man sig tolka kattens och kan kommunicera med den!
Speciellt kattungar och vissa raskatter, speciellt långhåriga, kräver extra mycket tid för omtanke och pälsvård.

Det är viktigt också att kolla upp om olika raser, för det finns en hel "djungel" av olika raser att leta sig igenom och bestämma sig för vilken ras man vill skaffa sig. Vill man bara ha en sällskapskatt kan man skaffa sig en vanlig bondkatt och om man vill vara med i tävlingar och utställningar kan man skaffa sig en renrasig katt. Det finns iförsig utställningar för vanliga bondkatter också, om man vill ställa ut sin bondkatt.

Det är inte heller alltid så billigt att vara kattägare, för det är inte bara priset för katten du betalar. Priset för en katt skiljer sig väldigt mycket, från gratis till upp till 5000-6000:-. 
Det går åt rätt mycket pengar även på mat, kattsand, veterinärbesök, sönderklösta möbler, försäkring mm, som man kanske inte alltid tänker på. 

Om man bor i lägenhet är det också viktigt att kolla upp att man får ha katt i lägenheten, innan man skaffar sig den. Det är också värt att tänka på att vissa raser lämpar sig att ha i lägenhet, som tex. långhåriga raser. 
Bor man i hus ute på landet lämpar det sig att skaffa sig en bondkatt. Men detta har inte så jättestor för katter som är vana att vara inne sedan de föddes. Det är värre, eller rent ut sagt djurplågeri att ta en utekatt och ha den enbart som innekatt. 

Är du hemifrån långa stunder under dagen kan det vara bra att skaffa två eller flera katter, så att de har sällskap av varandra. 
Skaffar man sig flera katter är det en fördel om de är syskon, men om man tänker skaffa sig kattungar med dem bör de absolut inte vara syskon. 
Vill man ha t ex. två katter, men inte vill ha ungar med dem, brukar det fungera bäst att skaffa två hanar. De brukar vara lugnast, speciellt efter kastrering. Honor kan vara bråkigare av sig. 

En annan viktig sak att tänka på är vaccinationer. Det är jätteviktigt att vaccinera sin/sina katter varje år oavsett ras och oavsett om de är inne- eller utekatter.. Man kan få med sig bacilusker utifrån hem till sina innekatter, med sina skor osv. Det kostar inte så mycket att vaccinera sin katt, ca 300 kr om året.

Jag rekommenderar alla som funderar på att skaffa en katt att läsa böcker om katter och även att söka information om dem här på nätet. Det finns hur många "handböcker" som helst om katter på biblioteken, som är väldigt läsvärda. Några exempel på dessa böcker är:

  • "Kattungens lära för livet" - av: AnnaSitna Kitsnik
  • "Kattboken" - av: Katrin Behrend & Monika Wogler
  • "Nio liv-ett år i en kattfamiljs liv" - av: Jane Burton & Michael Allaby
  • "Så lär du din katt" - av: Sigrid och Harald Theilig

Att försäkra sin katt är en av de viktigaste sakerna att tänka på. 
Det spelar ingen roll om du tänker skaffa dig en vanlig bondkatt eller en renrasig, dyr katt, det är lika värdefullt att försäkra alla katter. 
Det är en stor trygghet för ägaren att ha försäkringen om det skulle hända något, någon sjukdom eller olycka. Det finns olika försäkringar som man kan teckna för sin katt som gäller för veterinärvård och även som livförsäkring för katten. 
En vanlig veterinärförsäkring hos Agria (dotterbolag till Länsförsäkringar) kostar 350:- per år och per katt och jag kan av min egen erfarenhet säga att den verkligen är värd kostnaden. På sidan om länkar kan du hitta länkar om djurförsäkringar.

Inför semester är det viktigt att tänka på och planera i tid vem som kan ta hand om katten.  Det finns kattpensionat på vissa orter i landet som kan ta hand om katten, men det bästa är om den får vara i sin hemmiljö. 
Det är en stor påfrestning för katten att vara skild från sin hemmiljö och "sina" människor. Mottagligheten för sjukdomar ökar också när katten lämnas bort och därför är det viktigt att vaccinera den innan den lämnas bort

Här är en liten "checklista" över saker man bör tänka på innan man bestämmer sig för att skaffar sig en katt:

Kan du avsätta tillräckligt med tid för katten, speciellt när du tar hem den och den är liten?
kolla upp olika raser och priser för dem och bestäm dig för vilken typ av ras du vill skaffa dig
har du råd att skaffa dig en katt?
Det är inte lämpligt att skaffa sig katt om man har små barn. Katten kan framkalla allergi hos barnet/barnen och katten kan bli rädd och skygg (barn har en tendens att vara lite hårdhänta mot söta djur)
om du bor i lägenhet: får du ha katt där? - kolla med hyresvärden.
skaffa dig kattförsäkring i tid, med en gång när du skaffar dig katten.
läs, kolla upp saker om skötsel, mat osv. så att du vet hur du ska göra osv.

 

Lite tips!

Det är viktigt att lära sin katt från början vad som inte är tillåtet och vad som är tillåtet. Det är inte alltid så lätt att dressera en katt, man får vara lika envis som katten. Det är inte bra att slå sin katt när den gjort något den inte får göra, utan man får säga "fy" med skarp, högre ton, så att den förstår att den gjort fel. Det är också viktigt att berömma katten när den gjort något bra, ge den en godis eller kela med den lite extra.

En riktig klösbräda är ett måste för kattägare och det är viktigt att skaffa sig den samtidigt som katten kommer hem. Man får oftast visa den vad och hur katten ska göra och en klösbräda kan kosta en slant, men är värt det, annars kan möblerna fara väldigt illa. Det finns idag mängder av olika modeller, storlekar och priser på klösbrädor och man får välja en efter sitt eget smak och hur det ser ut hemma. Av min egen erfarenhet rekommenderar jag att köpa ett s k. och inte en klösbräda som sitter på väggen eller i ett hörn. Det blir väldigt lätt då att katten lär sig att klösa på tapeter och väggar om man har en klösbräda uppsatt på väggen, vilket inte blir så billigt!

Här är en bild på mina katters klösbräda. 
Den är väldigt bra och katterna älskar
den. Här håller Maya på att vässa baktassarnas klor...

När det gäller blommor, som katter gärna äter på, ska man tänka sig för att inte köpa giftiga blommor. Om katten äter mycket på blommorna kan man köpa Fy-spray i Zoo-butiker, för att få dem att låta bli dem. 
Man kan också spraya blommorna med vitlöksvatten, som man kokar på 1/2 liter vatten och två krossade vitlöksklyftor, men det kan dofta lite vitlök i hemmet då... Ett annat alternativ är att köpa kattgräs, som katten får äta istället för blommorna. Katter äter blommor och växter för att rensa ut hårbollar ur halsen och magen, för växterna framkallar kräkningar hos dem.

Om din katt inte vill dricka ut vattenskålen bredvid maten och dricker ut vasken, toan etc, ställ då vattenskålen ett par meter från matskålen. Katter ser nämligen maten som dött kött eller byte och vet inte vad den dog av och misstänker att vattnet bredvid är förgiftat!! Katter är inte så dumma, men lite knepiga kanske ibland! Detta fungerade för mina katter, och nu till slut dricker de ur vattenskålen när den är bredvid maten också!

Startsida Kattens historia   Kattens byggnad Kattens sinnesorgan Kattens livslängd    Parning/Dräktighet     Kastrering/P-piller    Varför spinner den??   Att tänka på   Bra länkar    Söta bilder